EĞİTİM VE EKONOMİK BÜYÜMENİN 5 DÜŞMANI

Posted on at

This post is also available in:

EÄŸitim insanlara bilgi, kendine güven ve kendine yetebilmeyi saÄŸlar. Hayattaki en iyi yatırımdır, ve öyle bir yatırımdır ki hayal kırıklığına uÄŸratmaz, eskimez ya da bitmez. Fakat, herkes okula gitme fırsatını bulamadığı gibi, kontrol edemedikleri nedenlerden dolayı doÄŸuÅŸtan verilen potansiyellerini kullanamazlar. BilgidiÄŸim kadarıyla, insanların eÄŸitim alamamasının 5 ana nedeni var.

1) Okula gidecek enerji ve zamanı bulmaktan öte, kendilerine yetecek kadar yemek yok. ÇoÄŸu çocuk okula gitse de yetersiz beslenme yüzünden potansiyelne eriÅŸemiyor. Ä°ngiliz hayır kurumu olan Save The Children’in en yeni araÅŸtırmasına göre, yetersiz beslenen çocuklar büyüyünce normalden daha küçük ve zayıf oluyorlar, çünkü hayatta kalmaya çabalıyorlar. GeliÅŸmekte olan çoÄŸu ülkede durum bu, ve dünyadaki tüm politik açıdan güçlü olanlar tarafından ciddi bir ÅŸekilde bu konu araÅŸtırılmalı ve birÅŸey yapılmalı. Bazı aileler çocuklarının okula gitmektense iÅŸe girip ailelerini geçindirmesini istediÄŸi için, özel organizasyonlar bu gibi çocuklara para vererek okula gitmesini saglıyor.

2) Yemekleri var fakat okulları yok. Çogu kırsal kesimde, okullar çocukların gidebileceÄŸi uzaklıkta degil. Bu gibi durumlar söz konusu olunca, okula gidip eÄŸitim alma bir ayrıcalık oluyor, ve çocuklar ve onların aileleri için belli ekstra iÅŸ yapmalarını gerektiriyor. Bu çözümü kolay olmayan bir problem. Yollar genelde kötü, ve çoÄŸu devletin çocuklar için okul yaratmaya yetecek kadar paraları yok. Birkaç özel ÅŸirketler yüzünden, dünyada okula ulaÅŸamayan çocukların sayısı 57 milyona düÅŸtü, United Nations Educational Scientific and Cultural Organization raporuna göre. Fakat, yine de yapılması gereken çok ÅŸey var.

3) Yemek ve okul var, fakat temel ihtiyaç malzemeleri yok. Sırf öÄŸretmenlerin ve öÄŸrencilerin çalışacak ve öÄŸretecek bir yeri var diye, kitaplara, defterlere ve yazı yazma materyallerine sahip oldukları söylenemez. Bu gibi durumlarda uluslararası hayır kurumları iÅŸin içine girmeli ve deÄŸiÅŸiklik yapmalı. Hatta öÄŸretmen bile saÄŸlıyorlar gerektiÄŸi zaman.

4) Yemek, okul, temel ihtiyaç malzemeleri var, fakat bilgisayar ve küresel iletiÅŸime sahip deÄŸiller. 21. Yüzyıldayız, ve dünyanın geri kalanından kopmak gençlerin geliÅŸimini kökten etkileyen birÅŸey. Küresel iletiÅŸim kuramazlarsa, pratiÄŸe koyamadıkları ÅŸeyleri öÄŸrenemezler ve liderliklerini yaratmaktansa takipçi rolüne dönerler. Film Annex ve Afgan Citadel Yazılım Åžirketi gibi ileri görüÅŸlü ÅŸirketler, bu gibi sorunları çözmek için çalışıyor. Afganistan’ın en büyük üçüncü ÅŸehri olan Herat’ta Internet sınıfı açtılar, ve dolayısıyla da 1810 Afgan kız ve erkeÄŸe bilgisayar, ders ve öÄŸretici eÅŸyalar vermiÅŸ oldular. 1961’de açılan Mirman Hayati Lisesi, Film Annex ve Afgan Citadel Åžirketi’nin Afganistan’da okuma yazma oranını artırmak için eriÅŸtiÄŸi 9. okul. Afgan okulları bu gibi yardımlara muhtaç, ve eÄŸitimle ekonomik büyümenin beraber olduÄŸunu düÅŸünürsek, bunun gibi yardımlar Afganistan’da ekonomiyi düzeltebilir. Bu genç kız ve erkeklerin Afganistan’ın geleceÄŸini taşıdığını duÅŸünürsek, ülke olarak bundan inanılmaz yararlanabilirler.

5) Yukarıdaki herÅŸey var, fakar efor sarfedilmiyor, ve yeterli tutku yok: geliÅŸmekte olan ülkelerdeki çocukların en büyük hastalığı da bu. "Bunu yapmak istemiyorum" "bu çok sıkıcı" "bunun önemi nedir ki?" "bu saçma" "okula gitmeyi sevmiyorum". Çocukların bu gibi söylemlerde bulunduÄŸunu hepimiz kaç kere duyduk. Bu çocukların bazıları geleceÄŸin liderleri, ve bu yüzden geleceÄŸimizi temsil ediyor. EÄŸitime karşı aldıkları bu tutumu açıklayamasam da, sistemimizin doÄŸruluÄŸunu arada sırada sorguluyorum. GençliÄŸimizi şımarık olduÄŸu için suçluyoruz- ve bazen gerçekten de öyle oluyorlar- fakat bu suçun yüzde kaçı eskiyen bir eÄŸitim sisteminin sonucu acaba? Dünya liderlerinin ÅŸuanki eÄŸitim sistemini deÄŸiÅŸtirip düzeltmeleri gerekli mi deÄŸil mi? Çocukları kendilerine verilen fırsatların farkına vardırmak ve motive etmek için ve kendileri kadar ÅŸanslı olmayanları da düÅŸünmeleri için ne yapılmalı? EÄŸer cevabı biliyorsanız, sosyal medyada paylaşın, ve eÄŸitici bir devrimin parçası olun.

Giacomo Cresti

http://www.filmannex.com/webtv/giacomo

@giacomocresti76

Bu makale Elifnaz Koksal tarafından Türkçe'ye çevrilip, aslı Giacomo Cresti tarafından yazılmıştır.




About the author

ElifnazKoksal

Born in Istanbul, Turkey, Elifnaz is a student at the University of Southern California's Annenberg School for Communication & Journalism and School of Cinematic Arts.

Subscribe 0
160