FILM ANNEX’İN İŞBİRLİĞİ İÇİNDE BİR TOPLUM OLMASI – SOSYAL FİLM

Posted on at

This post is also available in:

Cowbird anasayfası 

 Bugün, Jonathan Harris tarafından kurulan Cowbird adlı web sitesine üye oldum. Data toplama makinesi olan ve her on dakikada bir Ä°nternette insanların hislerini bloglar yardımıyla otomatikman arayan We Feel Fine’ı çıkardığından beri Harris’in projelerini takip ediyordum. Ekranda, yüzlerce his görüyoruz, mutsuzdan mutluya, bunalmıştan suçluya kadar. Ve bu kelimelere tıkladığımız anda daha uzun bir cümle ortaya çıkıyor "Bir fare gibi hissediyorum" ya da "Fazla sitrik asit tükettiÄŸim için hasta hissettiÄŸimi anladım!" gibi. Hisler her ne olursa olsun, biliyoruz ki yazıları okurken arkasında onları hisseden biri var. Böylece site okuyucuyla o hisleri yazan üye arasında gerçek zamanlı bir baÄŸ kuruyor. 

We Feel Fine

Cowbird de okuyucuyla hikaye anlatıcısı arasında bir baÄŸ kuruyor fakat daha da derin bir ÅŸekilde. FotoÄŸraflar, ÅŸiirler, çeÅŸitli taraftan anlatılmış hikayeler görüyoruz. Bu hikayeler "Yatak Odaları," "Ä°lk AÅŸk," "Yaz," "Ä°ÅŸgal," ve benzeri kategorilere konuyor. Nasıl olduÄŸu bilinmeden, Harris Facebook ve Twitter’dan daha kiÅŸisel bir platform yaratmış oluyor. Cowbird’de olmak, sanki okuduÄŸunuzu umursamayan birinin günlüÄŸünü okuyormuÅŸ hissine kaptırıyor sizi. Platform aynı zamanda kullanıcıları daha uzun-soluklu ve "besleyici" ortak tecrübelerin gerektiÄŸi hikayelerle iÅŸbirliÄŸi yapmalarını da saÄŸlıyor, Hurricane Sandy gibi. 

Toplu hikaye anlatımı beni uzun zamandır etkileyen birÅŸey, ve her zaman da acaba iÅŸe yarayıp yaramadığını düÅŸünürüm. Bence en önemli iÅŸ, hikaye anlatıcılarının arasında ortak bir konu bulup anlatmak istedikleri konuyu kendilerinin keÅŸfetmelerine izin vermek. Film Annex’te genel olarak sinemacıların ve filmlerinin hakkında kiÅŸisel olarak konuÅŸuruz. Eren's Picks sinemacılar arasında bir yarışma yaratarak en sosyal olanı en fazla gelirle ödüllendirir. Yarışma ortamının sinemacılar arasında eÄŸlenceli ve daha aktif olmaya cesaretlendirici bir ortam yarattığı doÄŸrudur. Sonuç olarak, hedefimiz sinemacıları kendi projelerini finanse edebilecek duruma getirmek için itmektir. Fakat, Film Annex’in çok konuÅŸulmayan bir iÅŸbirlikçi yanı da var.  

Öncelikle, Film Annex sinemacılar, yazarlar, animasyon sanatçıları, ve tasarımcılardan oluÅŸan bir toplum. Ve her ne kadar esasında bir online film distribütörlüÄŸü yapsak da, aynı özeni güçlü bir blog yazma ortamı ve kullanıcıya kolay gelecek fotoÄŸraf galerileri yaratmaya da veriyoruz. Sanatçılarımızın fikirlerini farklı araçlarla sunmalarını istiyoruz. Ve verilen tüm malzemelerle birbirlerine ilham verme ÅŸansının olduÄŸunu düÅŸünüyoruz. 

Birkaç hafta önce, belli bir sayıdaki sinemacılarımıza yazdıkları senaryoları nasıl gerçek hayata dönüÅŸtürebileceklerini anlatan yazılarını bloglarında paylaÅŸmalarını istedik. Hedefimiz bunları Afganistan’daki öÄŸrencilerle paylaşıp, kendilerinin de ileride aynı ÅŸeyi yapabilmelerini ve kısa film çekmelerini saÄŸlayabilmekti. Bu yönden, dünyanın türlü yerlerinden sinemacılarımızı Afganistan’daki çocuklarla baÄŸlamış olduk, çünkü ortada ortak bir konu olduÄŸunu biliyoruz ve bu da hikaye anlatımı. 

Aynı ÅŸehirde yaÅŸayan sinemacılarımızın projelerde iÅŸbirliÄŸi yaptığını biliyorum. Farklı ÅŸehirlerde yaÅŸayan sinemacıların da iÅŸbirliÄŸi yapıp yapmayacaklarını görmek isterim. BuzzScore’a baÄŸlı olan yeni gelir modelimizle, tek bir fikri yaymaya çalışıyoruz: Sosyal Film. Sosyal film yapımcıları daha fazla gelir kazanır ve iÅŸbirliÄŸi içinde yeni projeler üretir. 

Bu makale Elifnaz Koksal tarafından Türkçe'ye çevrilip, aslı Eren Gulfidan tarafından yazılmıştır.



About the author

ElifnazKoksal

Born in Istanbul, Turkey, Elifnaz is a student at the University of Southern California's Annenberg School for Communication & Journalism and School of Cinematic Arts.

Subscribe 0
160