EÄžLENCE FÄ°LMÄ°- MARINA ABRAMOVIC: THE ARTIST IS PRESENT

Posted on at

This post is also available in:

Marina Abramovic: The Artist is Present türlü Marina’ların gösterildiÄŸi bir uzun metraj belgeseldir. Belgesel, MOMA’daki “The Artist is Present” adlı sergiye hazırlanması hakkında ve aynı zamanda uzun zamandır partneri olan Ulay ile iliÅŸkisini de anlatıyor. Çok eÄŸlenceli bir film. Belgesel süresince Marina’yı çok yakından tanıma ÅŸansı buluyoruz. Bağımsız filmin başında kendisinin 'iki ulusal kahramanın' (anne babası) çocuÄŸu olduÄŸunu belirtiyor, fakat aynı zamanda 'küçük bir kız gibi, kırılgan, hayal kırıklığına uÄŸramış ve üzgün ' olduÄŸunu, ve ruhsal bilinci yüzünden bunların üstesinden gelebildiÄŸini ' söylüyor. Belgeselin devamında kırılgan, üzgün oluÅŸunu izliyoruz ve hayatın oluÅŸturduÄŸu tüm problemleri ve komplikasyonların üstesinden performans sanatıyla geldiÄŸini görüyoruz. Kadınları güçlendirme adına bir rol modeli; sanatı kolay taklit edilemeyen bir cinsten fakat inanılmaz ilham verici. 

 

Marina Abramović (2008'de aldığı Austrian Decoration for Science and Art madalyasıyla) Marina Abramović: The Artist Is Present filminin Vienna International Film Festival'inde gösteriminde, 2012, Gartenbaukino. Manfred Werner / Tsui tarafından (Kendi iÅŸi) [CC-BY-SA-3.0 (creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], Wikimedia Commons

Belgeselin devamında Marina’nın iÅŸlerinin ‘insanlığın cilasının ne kadar zayıf olduÄŸu’ hakkında olduÄŸunu öÄŸreniyoruz. Ä°ÅŸlerinin çoÄŸu ağır eleÅŸtiriye mazur kalırken, bazı insanların iÅŸi yüzünden Marina’nın hastaneye kalkması gerektiÄŸini düÅŸündüÄŸünü öÄŸreniyoruz. Performans sanatında ahlaksız hareketler gösteren Marina, bunu seyirciyi provoke etmek için yaptığını söylüyor. Bunun bir ekstrem örneÄŸi, masaya 72 adet obje koyup seyircinin önünde durup, kiÅŸisinin üzerinde kullanmalarını istemesi olabilir. Objelerin bazıları zevk, bazıları ise acı verici, hatta objelerden biri içinde tek bir mermi olan silahtı. Performanstan sonra Abramovic ÅŸöyle dedi:

“ÖÄŸrendiÄŸim ders…halka karar verme sorumluluÄŸunu verirsen, ölebilirsin…Irzıma geçilmiÅŸ gibi hissettim: kıyafetlerimi kestiler, karnıma gül dikeni batırdılar, bir kiÅŸi kafama silah dayadı, ve diÄŸeri de geri aldı. Agresif bir atmosfer yarattım.”

Andrés Nieto Porras tarafından Palma de Mallorca, Ä°spanya (The Artist is present - MoMA  Yükleyen russavia) [CC-BY-SA-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], Wikimedia Commons

MOMA’daki performans sanatında müzenin ikinci katındaki bir sandalyenin üzerine oturup, karışışına da bir sandalye çekip insanların oturmasını bekledi. Hergün müzenin saatleri içinde Marina sandalyenin üzerinde oturdu. Yemek yemek için ya da tuvalete gitmek için dahi ayaÄŸa kalkmadı. Hatta, sandalyesinin altına küçük bir delik açtılar ki performansı sırasında tuvalete gitmesi gerekirse oraya yapabilsin. Aynı zamanda 5. katta çalıştırdığı müze performansçıları eski iÅŸlerinden sahneleri hayata getiriyordu. Bunların çoÄŸunu uzun zamandır partneri ve bazen sevgilisi olan Ulay ile yapmıştı. 5. kattaki performanı izleme ÅŸansına sahiptim. Marina’nın karşısına oturmak için sıraya giremedim çünkü vardığımda sıra zaten çok uzun bir hal almıştı. Belgeselde de gösterildiÄŸi gibi, Marina’nın karşısında oturmak için insanlar müzenin dışında bir gün önceden saat 5 gibi sıraya giriyordu.

MOMA’da “The Artist Is Present” gösteriminin heyecanı özellikle Marina’nın karşısında oturanlarda yarattığı etkiydi. ÇoÄŸu insan aÄŸlamaya baÅŸlayıp, kalplerini tutup heyecanlanıyorlardı. Bazı insanlar ÅŸaka yapmaya çalışsa da, güvenlik görevlileri tarafından uzaklaÅŸtırıldılar. Marina gösterinin sonuna doÄŸru hissettiÄŸi hissi ÅŸöyle açıkladı…

“güzellik ve karşılıksız sevgi hissi, vücudun ve etrafın arasında hiçbir sınır olmaması. Kendinle inanılmaz bir harmoni ve hafiflik hissi. Aniden kutsal oluyorsun, bunu açıklayamıyorum. ” "The Artist is Present" belgeselinden Marina Abramovic 

Bence bu hissi çok güzel bir ÅŸekilde açıklamış ve MOMA’daki The Artist is Present gösterisini belgeselinde iyi ki açıklamış. Belgeseli kesinlikle tavsiye ederim. 

Bloglarımın devamı için ismime tıklayın:

 Lillian Rodriguez 

Bu makale Elifnaz Koksal tarafından Türkçe'ye çevrilip, aslı Lillian Rodriguez tarafından yazılmıştır. 



About the author

ElifnazKoksal

Born in Istanbul, Turkey, Elifnaz is a student at the University of Southern California's Annenberg School for Communication & Journalism and School of Cinematic Arts.

Subscribe 0
160