FİLM AÇIKLAMASI, YÖNETMEN JACK TEW – EXAMER FİLM PROJESİ

Posted on at

This post is also available in:

Bu blog reklam için film açıklamasının nasıl yazıldığı hakkında olacak ve aslında bir kısa film için yazılan film açıklamasıyla ne kadar benzer olduğunu göreceksiniz.

Açıklama, bir senaryoyu nasıl hayata geçireceğinizi anlatan detaylı ve görsel öğelere sahip olan bir açıklamadır. İyi bir açıklama çok önemlidir, özellike aynı iş için bir sürü yönetmenlerle yarışıyorsanız.

Bir müşteri, yapımcı, oyuncu hatta anneniz babanız bile baktığı zaman, açıklamayı anlamalıdır ve bu filmle ne yapmak istediğinizi görmelidir. Böylelikle de cevaplanmayan sorular kalmamalıdır.

Açıklama filmi kimin için ve neden yaptığın, fikrin ne olduğu, senaryoyu nasıl canlı hale getireceğin, lokasyonun nerede olduğu, ve oyuncuların kim olacağı gibi soruları cevaplamalıdır.

Açıklama aynı zamanda film hakkındaki bilgilerini test etmek için de önemlidir. Ayrıca, yaptığın seçimleri sorgulamanı sağlar, ve bu da gelişmen için önemlidir!

Aşağıda ‘Blackberry’ için yaptığım birkaç sene önceki bir açıklama var. Film malesef izlenmek için Internette değil, fakat başarılı bir açıklamanın ne olduğu açısından iyi bir örnek. 

 

 

Genel bakış: Açıklamanızın girişidir ve okuyucuya bu açıklamanın ve filmin nasıl olacağı konusunda bilgi verir. Okuyucu tamamını okumak için heveslenmelidir. 

 

 

Hikaye:  Filminizde neler olduğuyla ilgilidir. Seyircinin göreceği şeyleri söylemek ve duyacaklarını belirtmek önemlidir. 

 

 

Yaklaşım:  Yazdığınız hikayeyi nasıl canlı hale getireceğiniz hakkındadır.

Kısımlar şunlardır: kamera, ses tasarımı, editleme, ve filmin hissini oluşturacak daha bir çok faktör.

Aynı zamanda filmin tarsi hakkında kullanacağınız resimler varsa onları da ekleyin.

 

Oyuncular: Karakterlerin nasıl olduğunu, yaşlarını, karakteristik özelliklerini anlatır. Aynı zamanda yönetmen olarak senin bu mükemmel karakterleri nasıl bulacağını da belirtmelidir ve gün geldiğinde oyuncuları nasıl yöneteceğini de anlatmalısın. 

Bu kısım aynı zamanda kostümleri de içerebilir. Ayrıca, resim eklemek yardımcı olabilir.

 

Lokasyon:  Resimler ve açıklamalarla birlikte bu kısım filmi nerede çekmek istediğini ve nasıl çekeceğini belirtir.

Ayrıca, eğer halka açık bir yerde filmi çekeceksen bunu da belirtmelisin ve oyuncuların güvenliği konusunda detaylar vermelisin. 

Set tasarımı da dahildir, ve belli resimlerle bunu açıklayabilirsin. 

 

Son sözler: 

Açıklamalarını hep son birkaç sözle bitirmelisin, belki teşekkür etmek ya da bu fikri ne kadar çok sevdiğini ve yapmaya sabırsızlandığını belirtebilirsin. Okuyucuyu içindeki tutkuyu algılaması için ne yazman gerekirse burada onları yazmalısın.

 

Bu makale Elifnaz Koksal tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir. 



About the author

ElifnazKoksal

Born in Istanbul, Turkey, Elifnaz is a student at the University of Southern California's Annenberg School for Communication & Journalism and School of Cinematic Arts.

Subscribe 0
160