INTERNET MEDIA LABS ŞİRKETİNDEN ROBERT MOORE AFGANİSTAN'DAKİ TEKNOLOJİ GELİŞİMLERİNİ ANLATIYOR

Posted on at

This post is also available in:

 

Internet Media Labs şirketinin kurucularından biri ve aynı zamanda başkanı ve satış yöneticisi olan Robert Moore, Feresteh Forough ile yaptığı vidyo röportajında sosyal medyanın dünya üzerindeki, özellikle Afganistan, Orta Asya ve benzeri yerlerdeki insanların hayatları üzerindeki etkisini konuştu.

Moore kadınların moda endüstrisinde işe başlayıp, 1998’de online girişimlerde bulunmuş. Internet Media Labs kendisinin dördününcü şirketiymiş ve ilk projelerinden biri olan IdeaLab’den gelmiş. Şirket, işe atılmak isteyen start-up şirketlere yeterli para sağlıyor ve başarılı olmalarını finansal açıdan kolaylaştırıyor. İşini sevip, devam etmek istemiş, ve sosyal medyayı kullanmak için Internet Media Labs şirketini kurmuş. “Fikirlerin büyüyüp bir şirkete dönüşmesi fikrine bayılıyorum ve onlar için belli bir market hazırlayıp belli bir atmosfer yaratmaya da.”

“Gerçek hayat problemlerini çözmek” adına dizayn edilmiş olan Internet Media Labs, fikirleri alıp bunları bir konsepte dönüştürür ve prototiplerini çıkarır. En verimli fikirler problem çözmeye yardımcı olur, genelde hep sosyal medyanın da yardımıyla. Moore’un en başarılı projelerinden biri olan OneQube, şirketlerin kendi çevrelerindeki insanları bulup keşfetmeyi ve birlikteliği sağlar. Moore bu konu hakkında, “Şirket olarak bakış açımız sosyal olmanın ilişki yaratmakla ilgili olduğu doğrultusunda. İnsanlar arasında gerçek bir bağlantı yaratmakla ilgili.“ Önemli biro lay da bağlanmak gereken bu önemli insanların kim olduğunu algılamakla ilgili. Moore bunu “Hızlıca iş çığırından çıkıp büyük bir yük haline gelebiliyor, ve çözmeye çalıştığımız problem de bu. Büyümeyi yaratmaya çalışıyoruz. Women’s Annex’in yaptığı iyi iş ile insanları bağlamaya çalışıyoruz ve kadınları güçlendirerek küresel bağlantılar ve çevreler yaratmayı hedefliyoruz.” diyerek açıklıyor. 

Moore’un girişimciler için olan önerileri üç kısımlı. Ona göre, girişimci olmak isteyenler önce eğitimini almalı. Örnek olarak Women’s Annex modelini gösterip, Orta Asya’da sosyal medya açısından pratik eğitim lmak isteyen insanlar için iyi bir başlangıç olduğunu belirtiyor. Daha sonra, girişimcilerin start-up şirketlerde çalışmalarını ve mentor bulmalarını öneriyor. Son olarak, girişimcilerin “çizgi dışı olup yeni birşeyler üretmek istemelerini” öneriyor. Moore devam edip, “´Eğer ilk seferinde bile deneyip başaramazsanız, bir şeyi denemeniz bile pozitiftir. Hiçbir zaman kaybetmek yoktur, sadece öğrenmek vardır. Eğer doğru yaparsanız, bu çok güzel bir şeye dönülebilir.”

Son olarak, Moore sosyal medyanın Afganistan’da yarattığı etkilerinden bahsediyor. Etkiyi şöyle açıklıyor,  “Çevreler küresel olarak büyümeye başladıkça, bu çevrelerin misyonunuzu tanıtarak ya da bilgi birikimiyle insanları güçlendirerek yapmaya çalıştığı değişim gerçekten benzersizdir.” Women’s Annex’in önemli olduğunu söyledi ve nedenini de insanların birbirleriyle bağlantı kurabildikleri, öncelikle Women’s Annex öğrencileri ile sonra da genel çevre ile kurabildikleri yüzünden olduğunu açıkladı. Moore’un da dediği gibi, “Bir insan, kendi çevresi içindeki gücüyle Time dergisi kadar güçlü olabilir.”

Bu makale, Elifnaz Koksal tarafından Türkçe'ye çevrilip, aslı Mike Sweeney tarafından yazılmıştır. 

Orjinal vidyoyu buradan bulabilirsiniz.



About the author

ElifnazKoksal

Born in Istanbul, Turkey, Elifnaz is a student at the University of Southern California's Annenberg School for Communication & Journalism and School of Cinematic Arts.

Subscribe 0
160