Terapia cu ape minerale

Posted on at


   
    Izvoarele de ape minerale sunt cautate din cele mai vechi timpuri pentru virtutile lor curative. Romania are o treime din izvoarele termale si minerale din Europa. Efectul vindecator al acestora a fost dovedit stiintific, statiunile noastre balneoclimaterice fiind recunoscute pe plan international. Strainii vin din toata lumea sa se trateze cu ape minerale din Romania. Noi le avem la indemana. De ce sa nu profitam de beneficiile extraordinare pe care ni le ofera aceste lichide datatoare de sanatate? De ce sa nu alegem o statiune pentru relaxare si terapie cu minunatele ape minerale, adevarate comori din adancurile pamantului?
  • Izvoare de sanatate
    Trecand prin straturile succesive de sol, apa spala si dizolva minerale si saruri solubile, substante organice si bioactive extrem de benefice pentru organism. Din aceste motive, apele minerale sunt utile si in cure interne si in cele externe. Intern, pot actiona impotriva carentei de saruri minerale, in ele existand mari depozite de calciu, magneziu, fluor. De asemenea contin si oligoelemente care sunt foarte bine asimilate de organism, ca de exemplu sulfatii, care ce le confera virtuti diuretice si laxative. Apele minerale folosite in cure interne vindeca sau amelioreaza boli digestive, normalizeaza functiile gastrointestinale, actioneaza in procesele inflamatorii ale aparatului uro-genital. Apele carbogazoase sunt un stimulent, imbunatatind peristaltismul stomacului si intestinului, maresc sau scad, dupa caz, aciditatea gastrica, stimuleaza circulatia la nivelul stomacului si al ficatului. Lichideaza foamea de oxigen la nivelul tesuturilor, sporind rezistenta organismului la boli.
  • Adevarata apa minerala
    In trecut, denumirea de apa minerala se atribuia tuturor apelor subterane sau superficiale care puteau fi utilizate in scopuri terapeutice. in ultimii ani, apelor minerale destinate scopurilor terapeutice li s-a dat denumirea de ape curative. Dar sunt valorificate si in industria de bauturi racoritoare. Specialistii sustin ca aroma bauturii racoritoare este scoasa in evidenta de apa minerala. Toate apele carbogazoase au drept caracteristica comuna acele mici bule intepatoare de bioxid de carbon, ele pot fi, de fapt, foarte mult diferite intre ele. Sifonul, facut cu apa obisnuita din mediul urban, este, intr-adevar, indoielnic, ca efect pentru sanatate. Apa carbogazoasa, facuta din apa de izvor la care s-a adaugat dioxid de carbon alimentar, invioreaza sistemul nervos si digestia, dar este prea puternica pentru organism, producind perturbari. In fine, adevarata apa minerala carbogazoasa este cea imbogatita cu bioxid de carbon in adancurile pamantului si iesita la suprafata sub forma izvoarelor. Numai cine nu a gustat o apa minerala direct de la izvor nu-si poate imagina ce virtuti terapeutice are.
  • Bolile digestive se trateaza cu apa de Borsa
    Muntii nostri au unele din cele mai valoroase tipuri de apa minerala din Europa si din lume, cu un potential terapeutic urias, dar, din pacate, deocamdata nepus in valoare. Govora este una din cele mai bogate statiuni in ape iodurate si bromurate din Europa. Apele din Govora contin pana la 38,3 mg la mie brom si iod pana la 41,8 mg la mie. Aceste minerale sunt de origine organica, rezultate din putrezirea micilor alge. Mai contin si calciu si magneziu in proportie ridicata. sunt ape slab mineralizate. Un alt zacamint de ape minerale este Borsa ce contine izvoare cu ape minerale carbogazoase bogate in fier, calciu, magneziu, recomandate in tratamentul bolilor cronice ale tubului digestiv si in tratamentul bolilor renale, a nevrozelor astenice si tulburarilor respiratorii.
  • Borsec, cea mai buna apa din lume
    Borsec este o statiune renumita. Apele minerale binefacatoare sunt carbogazoase, bogate in calciu si magneziu. sunt cunoscute inca din secolul XVI fiind recomandate in tratamentul bolilor cardiovasculare (insuficienta mitrala compensatorie si insuficienta cardiaca, hipertensiune, varice), al bolilor endocrine (hipertiroidie, boala Basedow, starea de prepubertate la copii supraponderali), dischinezie biliara, boli digestive (gastrita cronica hipoacida, constipatie cronica, colita cronica), colicistita cronica necalcaroasa, tulburari renale si ale aparatului urinar, nevroza astenica, boli dermatologice, metabolice si de nutritie). Apa minerala Borsec a fost desemnata drept cea mai buna apa carbogazoasa imbuteliata din lume, la concursul international de ape din statiunea americana Berkeley Springs. Este cea mai importanta competitie de profil din lume.
  • Apa de Tusnad vindeca bolile de inima
    Baile Tusnad este o cunoscuta statiune din Romania pentru aer puternic ozonat, liniste, confort si tratament cu ape minerale. Acestea sunt recomandate pentru tratamentul bolilor sistemului nervos central (nevroza astenica, stari astenice secundare, stres fizic si intelectual), al bolilor cardiovasculare (infarct miocardic, hipertensiune, arteriopatie periferica, flebite, varice), al bolilor sistemului urinar (litiaza renala, inflamatii) si al unor boli inrudite (boli digestive, endocrine, ginecologice). Apa minerala este bicarbonatata, calcica, magneziana, clorosodica, potasica, feruginoasa. Are gust placut, dulceag si o cantitate ridicata de CO2. In secolul trecut, zacamantul Casin avea doua izvoare cu ape minerale - Repat si Salutaris - care se imbuteliau: apa minerala medicinala la izvorul Repat si apa de masa, la izvorul Salutaris. Aceste ape contin bicarbonati, calciu, magneziu, sodiu, fier.
  • Apa de Covasna linisteste
    Circa 1.000 de izvoare cu apa minerala carbogazoasa, bicarbonata alcalina sau continand diversi compusi ai fierului, iodului, bromului sau clorului se afla la Covasna. Sunt recomandate in tratamentul bolilor cardiovasculare (infarct miocardic, cardiopatie ischemica, insuficienta aortica, hipertensiune arteriala), disfunctii hepatobiliare, boli digestive (gastrite cronice hiperacide, ulcere cronice gastrice sau duodenale) si boli asociate (obezitate cu complicatii cardiovasculare, nevroze respiratorii, nevroze astenice). Covasna este un important centru pentru imbutelierea apelor minerale. La Biborteni izvorasete una dintre cele mai faimoase ape minerale romanesti. Aceasta e de tip bicarbonatat, calcic, magnezian, feruginos si carbogazos. Sangeorz-Bai este statiunea care ofera spre consum apa Hebe. Apele minerale imbuteliate in prezent sunt bicarbonatate, clorurate, sodice, calcice, magneziane, slab bromurate si carbogazoase. Izvorul are un debit de un litru pe
secunda si asigura imbutelierea a 3 milioane litri/an.

  • Frumusete cu bule
    In cosmetica, pentru hidratarea, hranirea si mineralizarea pielii, se aplica bai, masti si comprese cu apa minerala. Pe linga acestea, au fost inventate sprayuri cu apa minerala, care se pulverizeaza pe fata, maini si gat. Procedeul este salvator in zilele toride, caci hidrateaza masiv pielea, exact in zonele cele mai expuse la intemperii. Apa minerala congelata in cubulete are acelasi efect.
  • Contraindicatii
    Persoanelor ce tin un regim stric in privinta sarii nu le este indicata cura cu ape minerale, acestea fiind bogate in sodiu. sunt contraindicate in caz de hipertensiune arteriala si femeilor ce sufera de retentie de apa. In schimb este indicata intr-o oarecare masura vara, dupa un efort fizic mare, caci compenseaza pierderile de apa prin transpiratie.

  • Cu apa de Slanic se vindeca hepatita

    Zacamantul hidromineral Slanic-Moldova contine ape medicinale de tip clorurat, carbonat, bicarbonatat, sodic, slab sulfuros, hipertonic, hipotonic si oligomineral. Specialistii le-au comparat cu apele minerale de la Karlovy Vary, Vichy, Aix-les-Bains. Botezata „Perla Moldovei“, Slanic Moldova asigura tratament pentru tulburari digestive (gastrite cronice hipo- si hiperacide, ulcere gastrice si duodenale, afectiuni stomacale postchirurgicale, colite cronice atipice, colon inflamabil, constipatie cronica), boli hepatobiliare (dischinezie biliara, colicistita cronica cu sau fara calculi, stari postoperatorii in boli ale ficatului), boli metabolice si nutritionale (diabet, obezitate), boli ale rinichiului si urinare (stari de dupa tratamentul infectiilor urinare). Cura externa cu apele minerale de la Slanic Moldova ajuta la tratamentul bolilor reumatismale degenerative si diartritice, al celor cardiovasculare si respiratorii (astm alergic, traheobronsite cronice, rinosinuzite cronice, emfizem pulmonar), tratamentul bolilor endocrine (stari prepubertale la copii hiperreactivi), al bolilor ginecologice (sindrom ovarian menopauzal) si al altor boli.

  • Apa de Caciulata, leac in bolile respiratorii

    Statiunea Calimanesti-Caciulata este indicata in tratamentul bolilor digestive (gastrita cronica cu hipoaciditate, constipatie cronica, colita cronica), al bolilor hepatobiliare (dischinezie biliara, colicistita cronica, hepatita cronica, pancreatita cronica), boli ale sistemului renal si urinar (litiaza, pielonefrita si infectii urinare), tulburari metabolice si nutritionale (diabet, stari hiperuremice, obezitate), in afectiuni respiratorii (bronsita, traheobronsita cronica), in boli ale sistemului nervos periferic (pareza, sechele ale poliomielitei), stari reumatismale (spondiloza, artroza, poliartroza, tendinita), stari post-traumatismale (dupa entorse, luxatii si fracturi), boli ginecologice (sindrom ovarian cauzat de menopauza), boli ORL (rinosinuzita cronica, laringita cronica alergica), boli dermatologice, cardiovasculare si de alta natura. Factorii de cura naturala sunt izvoarele (descoperite in 1827) de ape minerale sulfuroase, clorate, bromate, cu sodiu, calciu, magneziu, slab bicarbonatate, in principal hipotonice.

  • Minunile apelor de la Herculane

    Cea mai veche statiune balneara din Romania, datand din vremea romanilor, cand purta numele „La apele sacre ale lui Hercule“, este cunoscuta pentru efectele terapeutice ale apelor sale termale, sulfuroase, cu sodiu, calciu, magneziu, oligotermale, usor radioactive, bune atat pentru cura interna, cat si externa. Date fiind temperatura ridicata a acestor ape minerale (38-60grade C) cat si gradul lor variat de mineralizare, acestea au o valoare terapeutica fara egal. Apele minerale de la Herculane sunt recomandate pentru tratamentul durerilor reumatismale degenerative (artroza, poliartroza, spondiloza), al bolilor inflamatorii (spondilita) si diartrozelor (tendonita), al bolilor sistemului nervos periferic (pareze, paralizii), precum si pentru tratamentul unor boli asociate (ginecologice, respiratorii, ORL, dermatologice, obezitate). Contraindicatii: TBC, boli al ficatului si rinichilor, boli cardiace decompensate, hipertensiune arteriala peste 180 mm HG, Parkinson, ulcer in faza acuta, neoplasme, boli psihice si toxicomanii.

  • Reumatismul trece cu apa de Amara

    Izvoarele de ape minerale bicarbonatate de la Moneasa contin calciu, magneziu, sodiu, oligominerale. sunt recomandate in tratarea bolilor reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, lombara si dorsala), a bolilor sistemului nervos periferic si central (pareze recente, in curs de recuperare, sechele ale poliomielitei, semipareza si parapareza), a bolilor ginecologice (dereglari genitale), a bolilor metabolice si de nutritie (diabet, obezitate). Statiunea e dotata cu instalatii pentru bai calde in cazi cu ape minerale. Apa lacului Amara este sarata si bogata in sulfati, magneziu, bicarbonati si in cantitati mai mici de bromuri, dar in special namol sapropelic fosil cu proprietati terapeutice deosebite. Apele minerale de Amara sunt utile in boli reumatismale degenerative (spondiloza, artroza, poliartroza) si boli reumatismale inflamatorii (reumatism articular), boli ginecologice (insuficienta ovariana, sterilitate secundara) si disfunctii asociate (dermatologice, endocrine).

  • Zizin, cea mai buna apa de baut

    La Lacul Sarat exista apa minerala hipertonica continind compusi ai sulfului, clorului, sodiului, magneziului, bromului, folosite pentru tratamentul bolilor reumatismale degenerative, inflamatorii (spondiloze cervicale, dorsale sau lombare, artroze, poliartroze, tendonite, tendimiozite, periartrite scapulohumerale), boli ginecologice (insuficienta ovariana, cervicita cronica), dermatologice (psoriasis, ichthyosis, dermatita keratotic, neurodermatite), endocrine (benigne, hipotiroidism, hipoovarianism pubertal), afectiuni ale sistemului nervos periferic (pareze usoare, neurite, sciatica si sechele dupa poliomelita), a starilor post-traumatice (dupa operatii pe muschi, tendoane si articulatii, dupa luxatii si fracturi), respiratorii (bronsite cronice, traheolaringite, laringite) si alte boli. Statiunea Zizin are un debit de 10.000 litri/zi si este cea mai apreciata apa minerala utilizata la fabricarea racoritoarelor. Este o apa bogata in bicarbonati.

  • Apele de Olanesti maruntesc pietrele de la rinichi

    Olanestiul are peste 30 de izvoare de ape minerale. Cura interna cu apa de la Olanesti are efecte extrem de benefice in cazuri de: hepatita virala de tip A, B sau C, afectiuni biliare, colecistita, dischinezie, microlitiaza biliara, constipatie. Singura contraindicatie o reprezinta persoanele care au calculi biliari eliminabili, intrucat izvoarele de aici provoaca evacuarea prompta a acestora, ceea ce poate infunda caile de evacuare a bilei, problema care poate duce la interventie chirurgicala. Apele minerale de la Olanesti favorizeaza maruntirea pietrelor de la rinichi, fiind utile in orice tip de litiaza. Se trateaza cu succes si pielonefritele, glomerulonefritele, cistitele, inclusiv formele rebele, care nu raspund la medicatia clasica sau cu tendinta de recidiva. Sunt cautate si pentru efecte extraordinare in caz de alergii si diabet, supraponderabilitate, boli digestive, afectiuni pulmonare si ginecologice, boli de piele si reumatism, boli nervoase.

  • Scrantelile se vindeca la Sarata-Monteoru

    Apele de la Buzias tamaduiesc miraculos bolile inimii. Aici se gasesc ape carbogazoase naturale, feruginoase (utile in anemii), clorurosodice (utile in tratamentul asteniei, tulburarilor digestive si hipotensiunii) si ape oligominerale (utile in tratamentul reumatismului si bolilor de piele). La Sarata-Monteoru exista ape minerale, izvoare cu apa termala, saline, mofete, namoluri sapropelice. Statiunea a fost numita „Mica Elvetie din Muntii Buzaului“ pentru cele 19 izvoare cu ape minerale iodurate, clorosodice, sulfuroase si iodate alcaline bicarbonate. Acestea trateaza afectiuni ale aparatului locomotor, reumatismale, degenerative, inflamatorii, sechele dupa fracturi, boli asociate, endocrine, dermatologice, de nutritie si metabolism, afectiuni ale sistemului nervos central, nevroza astenica, boli hepato-biliare, digestive pe fond hepatic, rupturi musculare, atrofii si hipotrofii musculare, retracturi si contracturi musculare, stari postoperatorii, artrita posttraumatica.

  • Comoara de la Valcele

    O adevarata comoara din adancuri se afla la Valcele. Apele minerale de aici sunt bogate in fier. Aici a venit, se spune, tarul Serbiei adus pe targa si a plecat pe picioarele lui, tamaduit de o simpla cura cu apa minerala. Drept multumire, el a daruit satenilor o biserica ortodoxa care mai exista si astazi, avand pus la loc de cinste portretul ctitorului ei, Milos Obrenovici, tarul Serbiei. Reputatia izvoarelor tamaduitoare consta in bogatia deosebita in fier (pentru anemii, debilitate fizica si convalescenta), calciu (boli cronice ale stomacului, indigestie, osteoporoza), magneziu. De altfel, este cea mai valoroasa apa cu magneziu din tara si a patra din lume. Este recomandata pentru astm si bronsite, spasmofilie, intarzieri de dezvoltare si afectiuni psihice la copii, afectiuni cardiovasculare (ischemie cardiaca, oscilatii ale tensiunii, accident vascular), gastrita hiperacida si ulcer, cancer, psoriazisul, scleroza in placi, tumori benigne, leucemie.


  • Mineralele din ape

- Iodul joaca un rol important in buna functionare a glandei tiroide, asigura sanatatea pielii, parului si unghiilor, mentine constanta temperatura corpului, respiratia si tonusul muscular, ajuta la mentinerea greutatii corporale iar in uz extern, este antiseptic pe plagile cutanate, ajutand la tratamentul infectiilor si inflamatiilor.
- Fierul este de importanta capitala pentru echilibrul sanguin. Acest mineral produce hemoglobina necesara transportului de oxigen si astfel previne oboseala. Diminueaza riscul anemiei si intareste rezistenta la boli.
- Calciul asigura rezistenta tesutului osos si a dintilor. Actioneaza la mai multe niveluri in coagularea sangelui, intervine in activarea musculara, in principal cea a miocardului, participa la activitatea enzimatica. Asociat cu magneziu, calciul induce somnul. Atentie., fosforul este un distrugatator de calciu. Pe linga prevenirea osteoporozei, calciul poate atenua durerile menstruale.
- Magneziul previne tromboflebita, ischemia cardiaca, ateroscleroza, vindeca starile de contractura musculara cronica, impiedica formarea depozitelor de calciu in tesuturile moi si in rinichi, reduce colesterolul, inlatura colicile abdominale si renale, trateaza insomniile rebele, gastrita hiperacida si ulcerul gastric.



About the author

160