Prečo už klasickú zubnú pastu nikdy NEPOUŽIJEM?

Posted on at


Prečo už klasickú zubnú pastu nikdy NEPOUŽIJEM?

Napadlo ti niekedy zamyslieť sa nad tým, čím si vlastne umývaš zuby? Pred vyše rokom mi to vŕtalo hlavou a tak som začala pátrať. Pozrime sa spolu na to, čo moje pátranie prinieslo…z výsledku však budeš veľmi prekvapená/-ý! Na konci článku ti poradím ako môžeš urobiť aspoň malý krok ku zmene. Veď naše zdravie si to zaslúži :-)

 

Na začiatku by som chcela povedať, že najdôležitejším opatrením na udržanie zdravej ústnej dutiny je zdravo a vyvážene jesť. Pretože prostredníctvom skutočne zdravej stravy a správnej starostlivosti o ústnu dutinu, je možné opätovne mineralizovať zuby, znovu budovať  sklovinu, liečiť ďasná a taktiež naše zuby sa môžu stať o tón belšími.

Prečo už zubnú pastu nikdy nepoužijem? Čo je na našich pastách zlé?

Okrem mnohých iných látok, zubné pasty obsahujú fluorid, ktorý sa používa na posilnenie skloviny. Mnoho zubárov odporúča použiť zubnú pastu s vyšším obsahom fluoridu práve z tohto dôvodu. Ak ste si všimli, na väčšine zubných pastách je napísané, že nie sú vhodné pre deti, práve kvôli obsahu fluoridu. Priveľké dávky by mohli viesť u malých detí k závažným zdravotným problémom, dokonca až k smrti.

Ale myslíš si, že pre nás, dospelých sú tieto pasty bezpečné?

Podľa viacerých štúdií a výskumov je naše telo fluórom zásobované dostatočne a netreba nám fluoridované pasty, pretože kumulácia tejto látky v organizme môže spôsobiť veľa závažných zdravotných problémov. Fluorid sa v tele ukladá tak ako olovo a po dlhšom čase v ňom spôsobuje škody. Fluorid poškodzuje štítnu žľazu, môže spôsobiť nevoľnosti, zvracanie, hnačku, krvácanie ďasien, nadbytočnú plynatosť, lámavé nechty a dokonca aj poškodzuje zubnú sklovinu. Pri pastách je dôležité dávať pozor, aby sme ju neprehltli. Musíme však mať na pamäti, že fluorid sa vstrebáva aj cez sliznicu.

 

Len pre zaujímavosť, chcem poukázať  na varovanie na zubných pastách v USA a na Slovensku:

V USA: Upozornenie! Pri náhodnej konzumácií okamžite vyhľadajte odbornú pomoc, alebo okamžite navštívte centrum pre kontrolu otravy.

Na Slovensku: Použite množstvo vo veľkosti hrášku!

 

Ale ako spoznať dobrú pastu?

Čo ti môžem odporučiť je – ČITAJ ETIKETY! Čítaj čo kupuješ, pretože niektoré zubné pasty ďalej obsahujú parabény (narúšajú imunitu, hormóny, oslabujú imunitu), lauril sulfát sodný (soľ kyseliny sírovej, ktorá zvyšuje penivosť, ale predsa vieme čo môže kyselina sírová spôsobiť…), umelé sladidlá ako aspartam (E 951), sorbitol, sacharin (ukladajú sa v mozgovom tkanive, pomaly ničia bunky a stávajú sa postupne karcinogénnymi. Hovorí sa im aspartam a 2 smrteľné S), rôznepridávané arómy (dávajte si pozor,  pretože výrobcovia za arómami, a to nielen v zubných pastách, často skrývajú veľmi toxické látky). A veľa iných chemických látok…

fitshaker-blog-zubna-pasta1

Nedaj sa nachytať ! Nie všetko BIO je BIO

Keď som chcela urobiť zmenu ja, myslela som si, že stačí si kúpiť zubnú pastu s označením a bio.Žiaľ, toto označenie vôbec nezaručuje, že je pasta úplne „košér“.

Používala som zubné pasty v bio kvalite ( napríklad od značiek Biopha, Lavera, Sante, Alverde, zubnú pastu s hubou Reishi)…ale všetky obsahovali niečo, čo teraz viem. Niektorá obsahovala umelé sladidlá, iná parabény, glutamáty alebo lauril sulfát sodný, či glycerín (ktorý bráni opätovnej mineralizácii zubnej skloviny), či akékoľvek arómy. Hovorila som si však, že veď je to aspoň malý krôčik ku zmene a že možno obsahujú menej chémie ako klasické. Cenovo sa rovnali zubným pastám značky Elmex, Meridol, či Parodontax.

 

Konečne som však objavila spôsob ako si čistiť zuby a neničiť si zdravie! Inšpiruj sa mojimi typmi a mysli na SVOJE  ZDRAVIE . 

1. Objavila som zubný prášok z ruskej medicíny. Volá sa Agáta zubný organický prášok a obsahuje 18 sibírskych bylín, šípkový olej a žiadne chemické látky!

2. Taktiež vynikajúca je zubná pastu Biela hlina – mäta a hloh. Je od firmy Bjobj, ktorá obsahuje bielu hlinu, xylitol (prírodný brezový cukor), extrakt z hlohu a prírodný mätový olej.

3. Ale ak ťa baví vlastná výroba,  tak ti  poradím receptík na svoju vlastnú zubnú pastu, ktorú si i ja rada niekedy vyrobím kvôli zmene pre moje zúbky :)

 

Na spomínaný recept na domácu a hlavné zdravú zubnú pastu budeš potrebovať:

  • 6 lyžíc kokosového oleja
  • 6 lyžíc jedlej sódy
  • cca 15 kvapiek esenciálneho oleja podľa chuti (ja mám najradšej mätový).
  • stéviu – pre chuť  (ja však nepridávam).

fitshaker-blog_zubna_pasta3

Esenciálny olej kupujem na stránke Biocare (biocare.sk/eshop/produkty/prirodne-etericke-oleje), alebo Saloos (www.saloos.sk/esencialne-oleje/), ale párkrát som si ich kúpila aj v bio predajniach (mám ich doma v zásobe a majú široké využitie). Odporúčam ti skúsiť mätu, eukalyptus, škoricu, klinčeky, citrón, pomaranč, rozmarín, alebo objavujte aj ďalšie. Každý esenciálny olej obsahuje veľa prospešných látok pre naše zdravie. Pridajte kvapku jedného, alebo experimentujte s viacerými kombináciami… je to zábava :) . Ale vždy sa uisti, že si kupuješ naozaj prírodné esenciálne oleje.

 

A aké účinky majú najznámejšie esenciálne oleje?

Peppermint – je silný antioxidant
Eukalyptus – má antifungálne, antibakteriálne, antivírusové a protizápalové účinky
Škorica – má antifungálne, antibakteriálne, antivírusové, protizápalové, antioxidačné účinky
Klinček – má antivírusové, antibakteriálne, antimykotické účinky a je úžasný antioxidant a    esenciálny olej s najvyššími antioxidačnými účinkami. Je schválený  Asociáciou Dental pre použitie ako zubné anestetiká. Je skvelý aj na zabíjanie Candidy.
Citrón – proti plesniam, má antibakteriálne, antivírusové, protizápalové, antioxidačné účinky
Pomaranč – má antiseptické a antioxidačné účinky
Rozmarín – má antifungálne, antibakteriálne, antivírusové účinky

Svoju zubnú pastu môžeš  obohatiť o stopové minerály (práškový vápnik, horčík, kremelinu), ktoré ti pomôžu pri remineralizácii.  Alebo tiež o tiež bentonitový íl, ktorý odstraňuje nečistoty v ústnej dutine.

Ako takúto home made pastu skladovať?

Ja som si ju najskôr dávala do malej sklenenej flaštičky od jogurtu s takou špachtličkou, čo sa používa na krém. Neskôr som si kúpila sklenený dávkovač (vtedy však treba pridať viac oleja, aby bola pasta trošku redšia), alebo sa môže použiť tiež obal zo starej zubnej pasty. Ten som zvrchu odstrihla, naplnila a potom som obal zvrchu 2x prehla a uzavrela kancelárskym klipsom ahandmade zubná pasta bola na svete :)

Rada nad zlato na záver

Na záver musím dodať, že zubné pasty nie sú nevyhnutné pre čistotu a zdravie našich zubov. Sú v podstate len pomôckou na dosiahnutie sviežosti a dobrého pocitu. Pri čistení zubov záleží skôr nasprávnej kefke a technike čistenia. Stačí dobrá zubná kefka (odporúčam bambusovú) a čistú vodu. To úplne stačí na základnú ústnu hygienu. Ak by ti to nestačilo, pridaj si jedlú sódu a pre experiment skúste i žlto-oranžovú kurkumu (paradoxne sa používa na bielenie zubov). Jednoducho posyp  svoju zubnú pastu kurkumou a vyčistite si ňou chrup ako obvykle :-)

fitshaker-blog_zubna_pasta

Ak ťa problematika nebezpečenstva fluóru zaujíma viac, dávame do pozornosti vynikajúci článok od popredného konzultanta pre zdravú výživu Martina Chudého – Fluor v pitnej vode – podvod storočia

Zdroje informácií použitých v článku: www.naturalnews.com, www.mercola.com, Bylinky revue



About the author

160