Malá kopaná

Posted on at


Malá kopaná je míčový sport z jehož struktury vzešel futsal.Největší členskou základnu má především ve střední a východní Evropě a na Britských ostrovech, konkrétně v Anglii. Z mimoevropských kontinentů je to potom Asie a Afrika.

Pravidla

Od futsalu se tento sport liší velikostí míče 5., hrací plochy (44 - 54 m x 24 - 30 m) a hrací dobou 2 x 20 minut. Auty se vhazují a týmy nastupují v sestavě 5 hráčů a jeden brankář. Tresty a karetní napomenutí jsou stejné jako v kopané. Pokud je ovšem hráč potrestán červenou kartou, může po pěti minutách nastoupit do pole zpět hráč jiný. Vyloučený hráč již nesmí do utkání zasáhnout. Tato pravidla vychází z Mezinárodních pravidel malého fotbalu.

Soutěže v České republice

V České republice funguje od roku 1971. V roce 2005 byla založena Asociace malého fotbalu České republiky, která vzešla z aktivit oblastních (regionálních) lig malého fotbalu, zejména brněnské. První Mistrovství se konalo v roce 1980, pod tehdejším názvem PMML - Pohár mistrů městských lig. Série Mistrovství skončila s pádem komunismu u nás, tedy v roce 1989 a navázal na ni až rok 2006, kdy se konalo první novodobé Mistrovství ČR. Od roku 2006 se Mistrovství koná v různých městech ČR, ve kterých se tento sport hraje. Na Mistrovství ČR postupuje každoročně nejlepší tým, resp. týmy z nejvyšší soutěže oblastního svazu malé kopané. Počet postoupivších týmů záleží na počtu týmů v dané oblasti. Resp. daném oblastním svaze.

Od roku 2006 spadá Asociace malého fotbalu České republiky pod dohled Antidopingového výboru, od roku 2013 je potom členem Světové federace malého fotbalu, od roku 2012 potom členem Evropské federace malého fotbalu.



About the author

160