Bekroond Nederlands radio presentatrice en V.S. Marine Kapitein brengen culturen samen via Afghaanse Spreekwoorden

Posted on at


PERS BERICHT –  

Bekroond Nederlands radio presentatrice en Amerikaanse marine kapitein brengen continenten en culturen samen via Afghaanse Spreekwoorden in het Nederlands en Dari.

Londen, Verenigd Koninkrijk, Tampa, Verenigde Staten, 29 maart 2014 – De in Londen gevestigde radiopresentatrice en bekroond vredesactiviste Ariadne Bechthold zou nooit geloofd hebben dat ze op een dag zou samen werken met een Amerikaanse militair om 's werelds eerste boek van Afghaanse spreekwoorden in het Dari en Nederlands te creëren. 

     En als iemand V.S. Marine Kapitein Edward Zellem in Afghanistan had verteld dat zijn persoonlijke hobby hem 's werelds grootste promotor van Afghaanse Spreekwoorden zou maken, dan zou hij hardop hebben lachen. 

Maar dat is juist precies wat er gebeurde.

     Ariadne’s recente interview met Edward Zellem voor de Londense Afghan Voice Radio was de aanleiding tot hun unieke samenwerking in 's werelds eerste Afghaanse spreekwoorden boek in het Dari en Nederlands. ‘Afghaanse spreekwoorden Geïllustreerd’ is onlangs gepubliceerd en inmiddels wereldwijd verkrijgbaar in meer dan 40 landen. 

     Edward Zellem is een Afghanistan veteraan en Dari spreker die meer dan een jaar in het presidentiële paleis in Kabul heeft gewerkt. Hij begon spreekwoorden te gebruiken tijdens het werk en sociale gelegenheden toen hij merkte dat Afghanen spreekwoorden vaak gebruiken in alledaagse taal.

     Hij begon de spreekwoorden op te schrijven als een ‘off-duty’ hobby, wat al snel veranderde in een persoonlijke kruistocht voor intercultureel begrip - met Afghaanse spreekwoorden als voertuig. 

     Zellem startte op eigen initiatief een samenwerking met Afghaanse schoolkinderen om zijn collectie spreekwoorden te illustreren. Deze samenwerking resulteerde in twee bekroonde boeken van internationale bekendheid en met een inmiddels toegewijde aanhang wereldwijd. Een van de boeken, ‘Afghan Proverbs Illustrated, is al gepubliceerd in 13 talen, met meer vertalingen onderweg. 

     Ariadne ontdekte de boeken eind vorig jaar. Net als Kapiten Zellem had geleerd in Afghanistan, ontdekte zij ook snel dat achter de Afghaanse spreekwoorden universele boodschappen zitten die in elke cultuur gebruikt worden. Om deze reden nodigde ze Edward Zellem uit voor haar radio show ‘Global Talk’ bij Afghan Voice Radio

     Na de uitzending ging de conversatie verder over hoe een Nederlands-Dari editie zou kunnen bijdragen aan een beter onderling begrip tussen de Nederlandse bevolking en de grote Afghaanse populatie in Nederland.

     Ariadne nam de uitdaging aan om Zellem’s boek te vertalen naar het Nederlands en zocht naar equivalente Nederlandse spreekwoorden. De populaire Nederlands-Afghaanse Hollywood actrice Sitara Attaie versterkte het team door de rol als proeflezer en editor op haar te nemen. 

     Het resultaat van dit team werk – tussen drie continenten en ten minste vier culturen – is wereld’s eerste Afghaanse spreekwoorden boek in het Nederlands en Dari: ‘Afghaanse spreekwoorden geïllustreerd’.  

     Ariadne werkt sinds 2009 samen met Afghanen, in Calais en Engeland en benadrukt hoe veel er te leren valt van Afghanen en de Afghaanse cultuur. “Wanneer Afghanistan je hart verovert”, zegt ze, “is het daar om te blijven - zo koppig en trots als een Afghaan.” 

     Haar passie voor Afghanistan zorgde ervoor dat ze de talen ging leren en op eigen initiatief en in haar eentje het land bezocht. Daarnaast is ze een van de drijvende krachten binnen Afghan Voice CIC, een non-profit, onafhankelijke media organisatie die 24/7 uitzendt via het Internet, met het doel een veilige ruimte te creëren voor vrijheid van expressie en meningsuiting. 

     Het woord doet zich de ronde over Ariadne’s werk voor vrede in en begrip voor Afghanistan. Op 8 maart 2014 ontving ze de prestigieuze Unsung Heroines onderscheiding van de Afghan Professionals Network (APN) voor haar bijdrage aan de Afghaanse gemeenschap. 

     Meer informatie, recente media en media kit zijn verkrijgbaar de website: www.afghansayings.com.  

Over Edward Zellem

Edward Zellem heeft 27 jaar als Marine Kapitein gediend voor de Verenigde Staten en doet op het moment dienst bij de ‘U.S. Central Command’ in Tampa, Florida. Als veteraan is hij het meest bekend voor zijn werk met President Karzai’s personeel in het presidentiële paleis van Afghanistan, maar ook voor de twee bekroonde boeken over Afghaanse spreekwoorden: ‘Zarbul Masalha: 151 Afghan Dari Proverbs’ en ‘Afghan Proverbs Illustrated’. Zellem schreef de boeken om te laten zien hoe Afghaanse spreekwoorden onze gemeenschappelijke menselijkheid uitdrukken als wel de menselijkheid van de Afghanen. “To show how Afghan Proverbs demonstrate our common humanity and the humanity of Afghans." 

Over Ariadne Bechthold

Ariadne Bechthold is een freelance filmmaker en populaire radio presentatrice. Ze is een van de drijvende krachten binnen Afghan Voice CIC, a ‘non-profit’, onafhankelijke media organisatie in London. Ze heeft ook een passie voor de zee en runt samen met vrienden een zeil school in Engeland. 

  ### About the author

EdwardZellem

Captain Edward Zellem is the award-winning author of three bilingual English-Dari and English-Pashto books of Afghan Proverbs published in 15 languages. He is a U.S. Navy officer and trained Dari speaker, and spent a year and a half embedded on native Afghan teams in Afghanistan. This included a year inside…

Subscribe 0
160