A bukás küszöbén az ukrán elnök?

Posted on at


Az ukrán államfőbe vetett bizalom a Gallup Nemzetközi közvélemény-kutató Intézet december 23-án közzétett eredményei alapján a beiktatása óta 47%-ról 17%-ra zuhant - közli a Korrespondent.net.

A Gallup megjegyzi, az ex-elnök Viktor Janukovics tevékenységével a Majdan-tüntetések előestéjén az ukrán lakosság 20%-a értett egyet.

A felmérés alapján kiderül, Porosenko Ukrajna egyetlen régiójában sem örvend nagy népszerűségnek. A legkevesebben Dél- és Kelet-Ukrajnában kedvelik, ahol a lakosság 10%-a ért egyet a jelenlegi ukrán államfő tevékenységével.

Ukrajna északi régióban, beleértve Kijevet is, Petro Porosenko támogatottsága 21%-os értéket mutat, 2013-ban itt Viktor Janukovics neve mellett 20% szerepelt. Ukrajna nyugati és központi részén az ukránok 22%-a gondolja úgy, hogy Porosenko jól végzi dolgát.

Az ukrán kormányba vetett bizalom a lakosság körében még ennél is rosszabb, csak 8%-uk hisz még a jelenlegi hatalomban, és mindössze 5%-uk véli úgy, hogy eleget tesznek a parlamentben a korrupció elleni harcban. A megkérdezettek 65%-a attól tart, hogy Ukrajna rossz irányba halad.

A Gallup által készített közvélemény-kutatást ez év júliusában és augusztusában végezték. A felmérésben ezer, 15 éves és annál idősebb ember vett részt, kivéve a krími és donbászi lakosokat.



About the author

160