A Coca Cola felhergelte az oroszokat és az ukránokat is

Posted on at


A térképet, amely a Facebookhoz hasonló orosz VKontakte közösségi portál Coca-Cola-oldalán jelent meg december 30-án az orosz fogyasztókhoz intézett újévi üzenet részeként, egy reklámügynökség változtatta meg, a Coca-Cola állítása szerint az ő engedélyük nélkül.

Eredetileg egy olyan Oroszország-térkép került az internetre, amelyen nem szerepelt sem a Krímfélsziget, sem a japánok által vitatott Kuril-szigetek, sem a Lengyelország és Litvánia között fekvő kalinyingrádi orosz enklávé. Ez a változat Oroszországban váltott ki tiltakozásokat, amelyekre válaszul az üdítőital-gyártó megváltoztatta a térképet és bocsánatot a Vkontakte közösségi portálon.

A Krímet is magába foglaló Oroszország-térkép miatt viszont ukrán kommentelők keltek ki a Coca-Cola ellen, és bojkottal fenyegették meg termékeit.

A Coca-Cola szerdai közleményében leszögezte, hogy a vállalat semmiféle politikai mozgalmat nem támogat. "A cég eltávolította a posztot és elnézést kér a helyzetért, amit az okozott".

A washingtoni ukrán nagykövetség Facebook-oldalára tett közleményben fejezte ki aggodalmait a vállalat és az amerikai külügyminisztérium felé.

Oroszország 2014 márciusában annektálta a Krímet, a lépést a nyugati kormányok elítélték és szankciókat vezettek be Oroszország ellen. Csupán maroknyi ország ismerte el a Krím Oroszországhoz csatolását.



About the author

160