Ezt jósolta a CIA arról 2000-ben, milyen lesz a világ 2015-ben

Posted on at


Természetesen a szakértők nem voltak könnyű helyzetben, hiszen mikor jóslataikat össze kellett foglalniuk, még másik világrendszerről beszélhettünk. Ugyanis 9/11 a nemzetközi kapcsolatokban is új berendezkedést hozott - írja a Faktor.hu.

A jósolgatás minden területre kiterjedt, és sok helyen egészen pontosan ráéreztek tizenöt évvel korábban a szakemberek a mai világra – például arra, hogy a gyenge kormányzatú országokban az etnikai vagy a vallási feszültségek nemzeti konfliktusokat okoznak.

Más gondolatok viszont nem váltak valóra: nem fogyasztunk klónozott állatok húsából készült ételeket, és Észak-Korea sem egyesült Dél-Koreával. A Telegraph hét pontban gyűjtötte össze a CIA jóslatai közül a legfontosabb témaköröket.

1. Az internet forradalma: igaz

 

Ezen a ponton gyakorlatilag minden jóslat bevált: robbanásszerűen tovább nőtt az igény a digitális technológiára és a mobiltelefonokra, és ezzel vált azzá a világ, amit ma ismerünk.

A „vezeték nélküli sejtek közötti egyetemes kommunikációról” 2000-ben úgy tartották, hogy az ipari forradalom óta a legnagyobb, globális átalakulást hozhatja el. Nos, igazuk lett.

Az általuk „IT-forradalomnak” nevezett fejlődésnek politikai következményei is lettek. A Közel-Kelet országaiban például az „internethasználó ellenzék” új kihívásokkal állította szembe az autoriter rezsimeket. Ez történt az Arab Tavasz forradalomsorozatában, mikor a tüntetők az interneten keresztül szervezték demonstrációikat, és buzdítottak csatlakozásra ezreket.

A technológiai fejlődés újfajta államközi konfliktusokat is eredményezett: kínai és orosz kibertámadásokat az Amerikai Egyesült Államok ellen, vagy amerikai vírus kifejlesztését, amellyel az iráni nukleáris programot lehetett szabotálni.

2. Biotechnológiai robbanás: félig igaz

 

Ezen a ponton a CIA kicsit optimistának bizonyult. Többek között mesterséges génprofil-alkotásra és mesterségesen előállított, helyettesítő szervekre számítottak, valamint klónozott állatokból készült ételeket ígértek. A terrorizmus területére is jósoltak biotechnológiai fejlődést: új és veszélyes betegségek kialakulását. Az életünk pedig jóval hosszabb lenne az orvostudomány fejlődésének köszönhetően.

Ez utóbbi még abszolút nem valósult meg – de két másik területen helyes volt a szakemberek megérzése. A génprofilok feltérképezésének költségei hatalmasat csökkentek az elmúlt öt évben, ezért az orvosok már 125 ezer ember DNS-ein végeztek kísérletet azért, hogy segíthessék a rák elleni harcot.

Emellett a klónozással előállított étel is valósággá vált mára: a világ szójabab termésének 82%-a, a gyapot 68%-a és a kukorica 30%-a génmódosítással lett előállítva. Kínában pedig rövidesen akár a hús is klónozott állatból kerülhet az asztalra.

3. Oroszország gyengülése: téves

 

Azt még a CIA jól sejtette, hogy Oroszország nem fogja jó néven venni azt, hogy elvesztette szuperhatalmi státuszát, és ennek visszaszerzésére a gázkészleteit fogja használni. Viszont a szakemberek úgy vélték, ebből a próbálkozásból Oroszország meggyengülve jön ki, és legfőbb fegyvere a vétójoga lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Tévedtek.

Ugyanis Vlagyimir Putyin egy Görögországtól Szíriáig terjedő befolyási övezetet épített ki, külföldi háborúkban vesz részt, új területeket csatol az országhoz, és megzavarja a nyugati ambíciókat. 2015-re 2500 orosz nukleáris robbanófejet jósoltak – ehelyett több, mint 8000 van az ország birtokában.

Geopolitikai téren még két nagy tévedésük volt a szakértőknek: a várakozásaik ellenére a két Korea nem egyesült újra, valamint nem jött létre a mindenki által elismert palesztin állam sem Izrael szomszédságában.

4. Népesség: félig igaz

 

A jelentésben eltalálták, hogy a világ népessége meghaladja 2015-re a hét milliárdot, és hogy Oroszországban és Kelet-Európában lassul, vagy esetleg vissza is esik a növekedés. Oroszországra ez olyannyira igaz, hogy ma kevesebb a lakosságszáma, mint 2000-ben volt.

Afrikára és a kontinens járványaira levetítve azonban nem érvényesült ez a képlet: bár rengetegen halnak bele az AIDS-be, a szub-szaharai országok népessége mégis ugrásszerűen növekszik – kihívások elé állítva ezzel a gazdaságot.

5. Nyugati demográfiai krízis: igaz

 

A CIA előre látta, hogy az elöregedő népesség lassú krízisbe fogja sodorni az országokat. Sőt, ezen a területen mindenre tűpontosan ráéreztek a szakértők, ez kiderül a jelentésből is:

„A munkavállalók csökkenő aránya és a nyugdíjasok növekvő száma megterheli majd a szociális szervezeteket, a nyugdíj- és az egészségügyi ellátórendszert is. A kormányok azzal próbálják majd meg enyhíteni a problémát, hogy kitolják a nyugdíjkorhatárt, támogatják a nők nagyobb mértékű munkavállalását, valamint migráns munkavállalókra fognak támaszkodni.”

„A migráció tovább bonyolítja majd a politikai és a társadalmi integrációt: néhány politikai párt a migránsokkal szembeni ellenszenvet fogja fokozni a lakosság körében, tüntetéseket fognak kiváltani. Az európai országok és Japán számára kihívást fog jelenteni az országhatárok és a kulturális identitás védelme, miközben kezelniük kell a demográfiai és munkaerő-piaci egyenlőtlenségeket.”

6. Gazdasági válság: téves

 

A szakértők által várt gazdasági növekedés igaz is lett, egy bizonyos szemszögből nézve.

„A világgazdaság a huzamosabb dinamikus időszaknak köszönhetően 2015-re kielégítő szintet ér el, egészen az 1960-as, 1970-es évek magas gazdasági szintjéig jut” – jósolták.

Egy gazdasági válság bekövetkezése is szerepelt a jóslatok között: a fejlődő országokra vonatkoztatva. A várakozások szerint ez a válság a pénzügyi rendszer reformjainak végét jelentette volna.

Ehelyett a gazdasági válság magában az Egyesült Államokban indult a bankrendszer összeomlásával, és innen terjedt tovább az egész világra, új kereteket adva a kapitalizmusnak.

Az elemzés szerint az EU-nak jelenleg éppen egy nagyjából békés és gazdaságilag pozitív időszakát kéne töltenie, miközben a tagállami integráció utolsó szakaszában járna.

7. Nemzetközi terrorizmus: félig igaz

 

2000-ben a CIA szakemberei úgy látták 2015-öt, hogy több terrorista csoport, csempész és más bűnbanda is működik az egész világon, és a globalizációt kihasználva, egymással kisebb-nagyobb szövetségekre lépve még nagyobb hálózatot építenek ki. Ezeken belül nukleáris, biológiai és vegyi fegyverekkel kereskednének, amelyeket többségében a nyugati országok ellen használnának. Ennek a „gonosznak” határokon átnyúló részei is lennének, és tömeges pusztításokat végeznének.

A valóság azonban még ennél is rosszabb lett.

Az Iszlám Állam ugyanis egy aprólékosan kidolgozott terrorszervezet, amely a világ minden táján végrehajt vagy inspirál terrorista merényleteket. A bevétele pedig több forrásból áll össze, bűncselekményektől kezdve az olaj- és műtárgyak kereskedelmén keresztül az adórendszerig számos forrásból nyer pénzt, amelyből saját költségeit tudja fizetni.

Ugyan az Amerikai Egyesült Államok végül nem szenvedett el sem szennyezett bombatámadást, sem mesterségesen előállított járványt, ellenben Szíriában már használta a terrorszervezet a korábban kormányzati vegyi fegyvereket, és saját készlet előállításán dolgozik. A kalifátus területén pedig olyan nukleáris reaktor is van, amelyet még 2007-ben semmisített meg Izrael.

Amiben viszont végképp eltér az Iszlám Állam az elképzelt terrorszervezetektől, az az, hogy nem csak a profitszerzés a célja. Egy sajátságos, apokaliptikus ideológia vezérli, amely szembeállítaná egy végső harcba az iszlámot a nyugati értékekkel.



About the author

160