Porosenko az új személyi igazolványokról beszélt

Posted on at


Az ukrán elnök a plasztikkártya alapú személyi igazolványokat készítő vállalatnál tett látogatása során elmondta, hogy az új elektronikus igazolványok várhatóan 100-160 hrivnyába kerülnek majd. Porosenko hozzáfűzte, hogy az elektronikus személyi több, mint 400 Kb információ tárolására alkalmas, és lehetőség nyílhat többek között a tulajdonos egészségügyi adatainak tárolására is - írja aKorrespondent.net.

Az ukrán államfő végül elmondta, hogy 2016. január 1-jétől az Állami Migrációs Szolgálat akár 45 ezer elektronikus személyi igazolványhoz juthat minden 24 órában.

Korábban Ukrajna belügyminisztere, Arszen Avakov elmondta, a plasztikkártya alapú elektronikus személyi igazolványok lényegesen leegyszerűsítik az állampolgárok személyazonosságának ellenőrzését, és Európa egyik legmodernebb dokumentumtípusai közé tartoznak majd és számos funkciót látna el.

A változtatás legfőbb okaként a fejlettebb védelmi rendszert és az időtakarékosságot jelölte meg a kormány- a plasztikkártyák segítségével ezentúl akár az interneten is intézhetik ügyeiket a polgárok sorbaállás nélkül.

A kártyákon a papíralapú személyi igazolványokkal ellentétben nem kerül feltüntetésre az állampolgár lakcíme, illetve a házasságkötéssel kapcsolatos információk sem. A kártyákon feltüntethetik a hatósági szervek a tulajdonos kérelmére annak ujjlenyomatát vagy aláírását is. A tulajdonos személyes információit az útlevelekhez hasonlóan chip rögzíti majd.

A Belügyminisztérium szerint továbbá azok számára, akik különleges okok miatt cserélnék le személyi igazolványaikat (mint például házasságkötés miatti névváltoztatás, vagy a 25., ill. 45. életév betöltése), a csere díjtalan. 2016 januárjától pedig ilyen esetben már csak azon hatósági szervek adnak ki papíralapú személyi igazolványokat, melyeknél nem áll rendelkezésre a plasztikkártya elkészítéséhez szükséges felszerelés. A kormány infomrációi szerint egyelőre az útlevélirodák harmada áll készen az új kártyák kiadására.



About the author

160