KYLE FİLM AÇIKLAMASI, YÖNETMEN AMY HILL- EXAMER FİLM PROJESİ

Posted on at

This post is also available in:

Merhaba film yapımcıları!

Aşağıda kısa filmim Kyle için olan film açıklamam. 2010 yılında bu açıklamayı kullanarak bu filmi yaptım!

 ……………………

Özet

 Stacey okuldan eve yürürken Kyle adında bir çocuk tarafından takip ve rahatsız edilir. Önce Kyle’ı görmezlikten gelir, fakat Stacey daha sonra Kyle’ın enteresan haline ve hayat hakkındaki rüyalarını ilginç bulur. 

Tüm Hikaye 

Stacey okuldan eve yürüyen genç bir kızdır.

Elinde 16-19 yaşındakiler için olan bir şarkı yarışmasının broşürü duruyodur. Elinde buruşturup geriye atar.

Eve yürürken Kyle’a rastlar, Kyle okulu bırakmıştır.

Kyle kızla yürümeye devam eder, ve çıkma teklif etmeye yeltenir. Stacey bu duruma kıl olsa da, Kyle tutumunu değiştirmez ve beraber yürürken bir ata rastlarlar ve Kyla ona bir yerde okuduğu bir bağlama tekniğinden bahseder…Stacey garip bir şekilde ilgilenmeye başlar ve bu da Kyle hakkında daha çok şey öğrenmesine yol açar ve öğrenir ki Kyle’ın çok arkadaşı yok.

Nehir kenarında yürürler ve Stacey taşların üzerine oturur ve Kyle kendi hakkında birkaç şey daha anlatır. Stacey annesinin babasını aldattığını anlatır ve Kyle da babasının metresini anlatarak ortamı yumuşatır. İkisi gülmeye başlarlar ve çimlerin üzerine oturup bulutlara bakarlar. 

Kyle pilot olmak istediğini ve kendi evini satın almak istediğini söyler ve de bir bara ve güzel sevgiliye sahip olmak istediğini anlatır…Stacey’e ne istediğini sorar ve cevabı “Hepsini boşver olur. Kyle Stacey’nin bu tavrına üzülür ve biraz sevginin neleri değiştirebileceğini anlatır.

Stacey’i nehre iter. Stacey önce kızsa da, daha sonra gülmeye başlar, ve Kyle tam o sırada nehre atlar Beraber bağırırlar, oyun oynarlar. 

İkili yürüyüşlerinin sonunda bir çatala rastlarlar. Sarılırlar, ve Kyle eve gider. Fakat trenin orada durup birşey unuttuğunu söyler. Stacey’nin yanına gelir ve eline bir broşür koyar. Bu Stacey’nin önceden attığı broşürdür, ve hayatıyla ilgili hiçbirşey yapmanın kötü olduğunu belirtir.

Stacey hayat hakkında yeni bir tavır takınır ve Kyle’a onu yarın eve yürütmesini söyler. 

Görünüş ve His 

Eski filmim gibi bunun da İngiliz sertliği ve Sosyal Realizm çerçevesinde olmasını istiyorum. Shane Meadows, Lynne Ramsey, Andrea Arnold gibi yönetmenlerin hayranıyım.

Kameranın rahat hareketlerini severim ve daha naturel ve realistik bir diyalog için doğaçlamayı seviyorum.

Eski filmimden farkı ise daha az gri olması. Bu filmed doğayı kullanarak ve iyi havayı göstererek bir kaçış planlamak istiyorum. 

Karakterler

Stacey

Eski filmimde de gösterdiğim gibi, karakter yaratmaya ve başka karakterlerle nasıl bir ilişki içinde olduklarını görmeye bayılıyorum. Hayatta ilişki içine girdiğimiz insanlar ve verdiğimiz kararların bize olan etkisinin ne kadar büyük olduğunu bilmeliyiz. Bu işimde göstermek istediğim doğal bir olay. 

Stacey’e gelince, motivasyon ve kendine inancı yok—ve filmimin çalışması için de kendisinin tam tersi bir tarzda biriyle ilişki içinde olması gerekiyordu. Filmin sonu da Stacey kendinde bu hisleri görmeye başlayınca olacak.

Stacey normal bir öğrenci ve haftada bir kere ceza alan, ödevle uğraşamayan, çok popüler olmayan ve önüne çıkanları devirebilecek bir karakter. Bu dış kabuğunun altında ise kendine inanamayan ve motivasyonu olmayan biri. Stacey hayatının geri kalanının ailesi tarafından karar verildiğine inanır…sıkıcı bir ofis işinde çalışıp kendi ailesini kurana kadar böyle olmak gibi…

Geleceği hakkındaki bu tavrı içindeki tutkuyu öldürmüştür ve bu yüzden etrafındaki fırsatları elinin tersiyle iter. 

Kyle

Kyle çok umutlu ve tutkulu bir çocuk ve Stacey’nin içinde olmayan tüm şeyleri kapsıyor. Demin de dediğim gibi, insanların kendinde olmayan tavırları başkalarında bulup öğrenmeleri hoşuma gidiyor. Kyle ise kendini dinleyecek birine sahip değil, ve kendini garip bulmadan yanında olacak biri yok. Stacey’nin merakı da içindeki bu eksiliği gideriyor. Bu yüzden bu iki karakter ilginç bir şekilde birbirlerine bağlanabiliyor.

Kyle hayalci biri. Yüksek hayalleri var ve muhtemelen realistik değil. Okulu bırakmasının nedeni ise kendine bişileri öğretemediklerini savunması ve bu yüzden isteklerini ve hayallerini başarabilmesi için kendi çalışıyor. Garip tavrı yüzünden, biraz yalnız sayılabilir- gerçek arkadaşları ya da dinleyenleri yok. Buna rağmen, bardağın dolu tarafına bakar ve gelecegi için hayal kurmaktan vazgeçmez.

Ortam

Filmimin teması kaçış. Stacey ve Kyle’ın arasındaki ve bu yüzden böyle bir yerde çekmek istedim. Fenton’daki bu doğa harikası yeri şansa buldum ve şehirden uzak oluşunu sevdim. Bu yerin Kyle ve Stacey’nin kaçma hissiyle uyuştuğunu düşündüm fakat aynı zamanda gerçek hayat ve problemlerin de doğanın hemen arkasında olması önemliydi.

 Filmin dönüş noktası ise Kyle’ın Stacey’i nehre atması. Bu yeni bir başlangıcın simgesi aynı zamanda da ik karakterin arasındaki bağın bir başlangıcı.

Teknik notlar.

Eski filmim Notice’de müzik büyük rol oynadı ve bu yüzden müzikle deney yapmak istiyorum. Fakat, yine de oyuncuların performansını bastırmaması adına ince bir detay olarak kalmalı.

Canon 5d Mark 2 kullanacağım ve filmin görselleri çok güçlü olacak- bu da elle tutulan kameranın görüntüsündeki kabalığı kapatacak. 

Final Cut Pro ile filmi editleyecegim pro-tools kullanarak sesi düzelteceğim. 

Motivasyon

Bu filmi yapmaktaki amacım karakter yaratma tutkumu yansıtmak. Notice filminden sonra karakterlerin arasındaki diyaloğu arttırmayı senaryoda yazmaya karar verdim ve özellikle yönetmen olarak bunu göstermek istedim- bu aynı zamanda ilerideki projelerimde de yapmak istediğim bir şey.

İngiliz sinemasının hayranıyım. Bence az bütçe film yapımcılarını daha yaratıcı, ilgi çekici ve iyi performans içeren şekilde yapılmasını sağlıyor. İngiliz filmlere olan bağlılığımın tamamen kendimi o karakterlere daha yakın hissettiğim için olduğunu düşünüyorum.

Karakter yaratmak tutkularımdan biri ve bunu ilerleyen filmlerimde de yapmak istiyorum. Rahatlığımı bozarak filmlere hayvan, su sahneleri ve benzeri şeyler de eklemek istiyorum.

………………………

Staffordshire Üniversitesi’nde okurken çektiğim Kyle filmi için yazdığım film açıklamasının örneği aşağıda.

Film açıklaması ve teklifin arasındaki farkı genellikle unuttuğum oluyor ve bu soruyu sorduğumda verilen cevabı hiç unutmam. 

                                                            “Ne yaptığını bil ve bunu insanlara anlatabil

                                                                      Ve bence film açıklaması da bu.

Kendi fikrinin anlatılışı ve ne istediğini bildiğinin kanıtı, nasıl gözükmesini bildiğini ve insanları nasıl hissetireceğini anlatabilecegini gösterir. Hep aklında okuyucuyu tutman gerekir.

Ayrıca okuyucuyu filmin hakkında belli bir noktaya taşıman gerekir, ve bir parçası olması gerektiğini hissetirmen lazım.

Film açıklamalarının bence önemli noktaları şunlar-

-      Kısa bir özet

-      Hikayenin tümü (aynı zamanda hikayenin nasıl biteceğini göstermeniz lazım)

-      Görüntüsü ve hissi (Stili nasıl olacak?)

-      Karakterlerin kim ve onları ne kadar anlıyorsun?

-      Lokasyon ve ortam (nerede film çekiyorsun ve neden?)

-      Teknik işler (nasıl film çekeceksin? Nasıl editleyeceksin? Müziğin nereden gelecek?)

-      MOTİVASYON (neden bu filmi yapmak istiyorsun?)

Bence en sonki nokta çok önemli ve seni film yapımcısı olarak okuyucuya hatırlatır.

Resim kullanarak istediklerini anlatmak da ayrıca önemli…Film yapımcıları görsel insanlardır ve görsel bir şekilde cevap verirler- ne kadar fazla verirseniz o kadar iyidir!

Aşağıdaki örnekler Kyle filminden üç adet film açıklaması örneği- görselleri filmin gerçek hissini yaratmak için yaratılmıştr.

 

Film açıklamaları film fikriniz hakkında kritik bir şekilde düşünmek için çok iyi bir araç, soru sormanızı zorlar, konseptler yaratmanızı sağlar, mesajınız anlamanızı mümkün kılar ve problemleri ortaya çıkmadan çözer. 

 

Bu makale Elifnaz Koksal tarafından Türkçe'ye çevrilmiştir. 

 



About the author

ElifnazKoksal

Born in Istanbul, Turkey, Elifnaz is a student at the University of Southern California's Annenberg School for Communication & Journalism and School of Cinematic Arts.

Subscribe 0
160